Γιατί ο Κος Βαρουφάκης θα έπρεπε να ψηφίσει Δράση.

by ikera

Το κομμάτι αυτό θα μπορούσε να λεγόταν και «Αναβαθμολογώντας τον κο Βαρουφάκη».

Αντιγράφω και επικρίνω όπου μπορώ κείμενο του γνωστού οικονομολόγου κου Βαρουφάκη για τη Δράση, από το Protagon. Όχι δεν είμαι οικονομολόγος. Με απλά και κατανοητά λόγια προσπαθώ να υπενθυμίσω και να αντικαταστήσω κάποια θεμελιώδη πράγματα τα οποία έχουν παραληφθεί, θέλω να πιστεύω, από παράλειψη.

 • Οπου γράφω εγώ το σχόλιό μου, θα έχω μπροστά [ικ]. Όπου αντιγράφω αυτούσια από τον κο Βαρουφάκη, θα επχω μπροστά {ΓΒ}
 • Τα bold είναι δικά μου.
 • και τα italics είναι δικά μου.
 • δεν κρίνω την άποψη του κου ΓΒ για το Μνημόνιο, αλλά προσβάλλω τα δεδομένα που αντιπαραθέτει για τη Δράση.

{ΓΒ} Το καλύτερο κείμενο προεκλογικού προγράμματος ελληνικού κόμματος που έχω διαβάσει. Λιτό, περιεκτικό, αρκείται σε αυτά που το κόμμα κρίνει σημαντικά. Μπράβο στον συντάκτη του (9). Επί πλέον άριστα (10) στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων και της προστασίας των μειοψηφιών.

{ΓΒ} Πέραν τούτων, η Δράση καταθέτει και μια ενδιαφέρουσα ιδέα (αγγλοσαξονικής προέλευσης) ως προς το ασφαλιστικό: Μία σύνταξη (των 700 ευρώ) για όλους χωρίς καμία ασφαλιστική συνεισφορά. Όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να συνάπτει συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης. Το μεγάλο ατού αυτής της πρότασης είναι ότι (α) μειώνει αφάνταστα το εργασιακό κόστος χωρίς να μειώνει τον μισθό και (β) εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα σε όλους τους άνω των 67 πολίτες (τέρμα οι συντάξεις των 200 και των 300 ευρώ). Βέβαια, υπάρχουν και σωρεία αρνητικών:

[ικ] Η σωρεία αρνητικών είναι το εξής ένα δηλαδή;

{ΓΒ} Τι θα κάνουμε με κάποιον συνταξιούχο που έχει δουλέψει σκληρά, κολλώντας άπειρα ένσημα, για να πάρει την σύνταξη των, π.χ., 1100 ευρώ. Θα του την κόψουμε στα 700; Δεν αποτελεί αθέτιση συμβολαίου αυτό εκ μέρους του κράτους; Δεν αποτελεί στάση πληρωμών; Σίγουρα.

[ικ] Σίγουρα. Σίγουρα λάθος. Ο ίδιος Σ.Μ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να θιχτούν όσες συντάξεις είναι >;700€.

{ΓΒ} Αν πιστεύουμε ότι στον Καιρό της Κρίσης κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις αθετίσουμε για να πάμε μπροστά, να συμφωνήσω.

[ικ] Κατ’αρχής συμφωνείτε, και το ξέρουμε, όταν υποθέσατε μόνος σας, ότι πρέπει να αθετήσουμε κάποιες δεσμεύσεις μας. Δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο.

{ΓΒ} Αλλά, κυρίες και κύριοι της Δράσης, πρώτα θα παραδεχθείτε εσείς ότι αυτό το σκεπτικό συνηγορεί στην αθέτηση δεσμεύσεων απέναντι στους κερδοσκόπους και τότε, και μόνον τότε, να συζητήσουμε την αθέτιση δεσμεύσεων απέναντι στον συνταξιούχο που σήμερα παίρνει πάνω από 700 ευρώ! Δεν είναι δυνατόν να στρέφετε στο πρόγραμμά σας κατά της «…αθέτηση(ς) των υποχρεώσεων μας στους πιστωτές ή σε άλλους («δεν πληρώνω»)» αλλά από την άλλη να κουρεύετε τις συντάξεις ανθρώπων κάποιοι εκ των οποίων ίδρωσαν, και πλήρωσαν με το παραπάνω, την σύνταξή τους. Δεν μπορείτε να μην έχετε πρόβλημα με το κσούρεμα των ιδιωτών ομολογιούχων αλλά για τους πτωχευμένους τραπεζίτες να στέκεστε βράχος αρωγής και αλληλλεγγύης (αυτά όμως τα έχω ξαναπεί και δεν θα επανέλθω εδώ περαιτέρω).

[ικ] Εδώ κρίνετε τη «σωρεία αρνητικών» δηλαδή το μοναδικό που θίξατε προηγουμένως. Αν ξαναπούμε ότι δεν ισχύει αυτό που αυθαίρετα υποστηρίξατε προηγουμένως, τότε η παράγραφος του κου ΓΒ που μόλις προηγήθηκε είναι τελείως άκυρη. Δεν τίθεται θέμα αθέτησης απέναντι στους «κερδοσκόπους» όπως τους ονομάζετε.

{ΓΒ} Τέλος, έρχομαι στο θέμα της κατανόησης της μακροοικονομικής και Ευρωπαϊκής διάστασης της Κρίσης από την Δράση. Εκεί, ο βαθμός που της δίνω είναι, επιεικώς, μηδενικός. Διαβάζω στο πρόγραμμα: «Η έξοδος από αυτή τη συγκυρία θα γίνει μόνο μέσω της επιστροφής της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, πραγματικός νέος πλούτος, βασισμένος σε μια ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία.» Σωστά. Και πως θα γίνει αυτό όταν το ελληνικό δημόσιο (με τις ευλογίες της Δράσης) προέβη σε μια νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα η οποία εγγυάται ένα νέο default, ένα νέο κούρεμα, αυτή την φορά στα δάνεια που έχουμε πάρει από την τρόικα;

[ικ] Αν κατάλαβα καλά, η Δράση προτείνει ότι θα οδεύσουμε προς την έξοδο από την κρίση, μόλις κάνουμε μεταρρυθμίσεις, μόλις εξυγιανθεί το Δημόσιο, μόλις σταθεροποιηθεί και απλοποιηθεί η φορολογία, μόλις δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, μόλις παταχθεί η φοροδιαφυγή. Είδατε κάποιον της Δράσης να μιλά για «Δάνεια χωρίς μεταρρυθμίσεις»; Να σας θυμίσω ότι άπειρες φορές έχει προταθεί το «σοκ ανάκτησης της εμπιστοσύνης» των επενδυτών. Δείτε Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός – Η οικονομική μας πρόταση

{ΓΒ} Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει όταν τα spreads των νέων ομολόγων παραμένουν στο βαθύ κόκκινο, σηματοδοτώντας το νέο κούρεμα και τις νέες περιπέτειες που αυτό συνεπάγεται; Σιγή ιχθύος.

[ικ] Δείτε το προηγούμενό μου σχόλιο.

{ΓΒ} Αν πράγματι η Δράση περιμένει ότι οι επιχειρηματίες θα έρθουν να επενδύσουν, υπό το φάσμα νέου κουρέματος, επειδή μειώθηκε το κόστος εργασίας

[ικ] Τώρα μόλις παρουσιάσατε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Δράση για πρώτη φορά. Ξεχνάτε τα πληροφοριακά συστήματα σε όλο το Δημόσιο, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης την κατάργηση κάθε φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας. Και τη μείωση της φορολογίας. Αλήθεια τόσο ασήμαντα είναι όλα αυτά για εσάς;

{ΓΒ} και απολύθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (έστω και με το 70% του μισθού τους για κάποιο χρονικό διάστημα),

[ικ] παρεμπιπτόντως η «Τρόικα» έχει προτείνει ή όχι απολύσεις; Πώς θα το διαχειριστούν τα κόμματα «εξουσίας»;

{ΓΒ} τότε θα μου επιτρέψετε να πω ότι, όσον αφορά το μακροοικονομικό κριτήριο, και το μηδέν πολύ είναι.

[ικ] καταρχήν ελπίζω να μη βαθμολογείτε τόσο επιεικώς τους σπουδαστές σας :)

Επίσης προσωπικά αν ήμουν ο Χ από την Ψ χώρα που θέλει να κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα θα κοιτούσα τα εξής πασιφανή στοιχεία:

 • αν η χώρα κινδυνεύει να πτωχεύσει
 • σταθερή φορολογία
 • τα λαδώματα στο Δημόσιο
 • το τυχόν ευέλικτο και αποτελεσματικό Δημόσιο
 • τη χαμηλή φορολογία
 • τη φορολογία στα ακίνητα
 • πόσο κοστίζουν, αν υπάρχουν οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ

[ικ] Η πρόταση της Δράσης, από το ίδιο κείμενο στο οποίο αναφέρεστε, Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός – Οικονομία, απαντά σε όλα τα παραπάνω. Αν αμφιβάλετε τότε σας επισυνάπτω:

 • δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιο ευέλικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιττών δαπανών του Δημοσίου
 • Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, χαμηλή φορολογία και νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός
 • Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) για όλους τους πολίτες με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Η υγεία για όλους τους πολίτες. Η υγεία χρηματοδοτείται από τη φορολογία.
 • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης
 • Χρηματοδότηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ).
 • Αποκρατικοποιήσεις

[ικ] Για ποιο μακροοικονομικό κριτήριο μιλάτε πέρα από αυτά και αυτών που συνεπάγονται;

{ΓΒ} Δεδομένου μάλιστα ότι δεν γίνεται καμία νύξη από την Δράση στην ευρωπαϊκή συγκυρία (λες και τα τεκταινόμενα στην Ισπανία δεν επιρρεάζουν τα δικά μας), ούτε και η παραμικρή πρόταση για το τι πρέπει να πράξει η Ευρώπη για να αναδομήσει το ευρω-σύστημα, άλλο ένα μηδέν προστίθεται στο σκορ της Δράσης (στην σειρά του πίνακα που αφορά την Ευρωπαϊκή διάσταση της Κρίσης).

[ικ] Καμία νύξη για την Ευρώπη; Σοβαρά κε ΓΒ; Το λινκ στα αριστερά που γράφει «ΕΥΡΩΠΗ» δεν το είδατε ή το είδατε και δεν το πατήσατε; Αν δεν το έχετε δει, τότε να σας παραπέμψω εγώ: Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός – Ευρώπη

Άλλο το «καμία νύξη» και άλλο το «δε συμφωνώ». Διαφωνείτε; Για αυτό, σας διορθώνω και βάζω 5 αντί για το 0 που είχατε προηγουμένως.

Ένας παράγοντας που εξετάζετε είναι και ο παράγοντας «κοινωνικός ιστός». Σε αυτό δε σας διορθώνω. Ούτε κατά μία μονάδα. Σας αφήνω το 0, παρόλο που το θεωρώ άδικο, τη στιγμή που α. σας εξήγησα παραπάνω, β. μία σύνταξη με 700€ είναι σχεδόν διπλάσια από το Μ.Ό των συντάξεων του ΟΓΑ.

[ικ] Η βαθμολογία που βάζετε τελικά είναι
ΑνΕλ 17
ΔΞ 36
ΔημΑρ 33
Δρ 34
αν όμως βάζατε τη «βάση» σε μάκρο-ωριμότητα και Ευρώπη χωρίς καμία αναφορά στον «Κοινωνικό Ιστό» τότε
Δρ 44
Κσυμφ 42
ΚΚΕ 23
Οικ 23
Συρ 42

Αυτό με το βάζο, δε το πολυκατάλαβα, καθώς, είτε έχεις καταλήξει σε ένα κόμμα εφόσον ακολούθησες μία διαδικασία βαθμονόμησης, είτε κάνεις κλήρωση.

Κύριε Βαρουφάκη παίρνετε 0.5/10. Λυπάμαι πολύ. Θα σας έβαζα 1 (άσσο). Αλλά σας κόβω και μισή μονάδα, όχι μονάχα επειδή αντιγράψατε, αλλά αντιγράψατε και λάθος.

Advertisements