Cornell Note-writing System – Σύστημα συγγραφής σημειώσεων Cornell

by ikera

Μια και ξεκινήσαμε να γράφουμε για το #spoudazw, ήθελα να αναφέρω και ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα χρήσιμο σύστημα συγγραφής σημειώσεων.

Δεν είναι κάτι το τρομερά εξεζητημένο ούτε και κάτι το οποίο είναι μια τρομερή σύλληψη. Ωστόσο κρίνω ότι θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν το ήξερα όσο ήμουν εγώ φοιτητής.

Λέγεται έτσι καθώς ένας καθηγητής του Cornell[1]
πρότεινε κάπου εκεί γύρω στα ’50ς (ναι πάνε 60+ χρόνια από τότε).
Τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

  • χωρισμός της σελίδας σε 3–4 επιμέρους μέρη (με χάρακα ή με το…μάτι!)
  • σταθερή συγγραφή των σημειώσεων κατά αυτόν τον τρόπο προκειμένου να γίνεται εύκολα η τακτοποίησή τους και το διάβασμά τους
  • επιμονή στην επανάληψη

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά τα βήματα:

  1. γράφεις τις σημειώσεις πρόχειρα κατά την παράδοση / παρατήρηση στο χώρο Α
  2. συμπληρώνεις τις σημειώσεις με όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς (πάλι στον χώρο Α) μόλις έχεις χρόνο αμέσως μετά
  3. στο χώρο Β συμπληρώνεις τις λέξεις κλειδιά, τις βασικές έννοιες που αναφέρονται στο χώρο Α
  4. στο χώρο Γ γράφεις την περίληψη/σύνοψη των σημειώσεων
  5. επανάληψη (αυτό το αφήνω πάνω σας). Οι ‘ειδικοί’ προτείνουν τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα. Έτσι θα μπορείτε να έχετε μια φρέσκια ανάμνηση των νοημάτων που καλύψατε την προηγούμενη βδομάδα.
  6. Στο χώρο Δ γράφετε όνομα μαθήματος και ημερομηνία. Έτσι μπορείτε να κάνετε εύκολη ταξινόμηση ανά ημερομηνία.

 

 

Οι διαστάσεις που έχω δώσει αφορούν σε κόλλα Α4. Δε χρειάζεται να είστε ακριβείς τόσο όσο χρειάζεται να είστε συνεπείς προκειμένου να μη δημιουργηθεί χάος.

Σα να λέμε δηλαδή ότι στο τέλος θα έχετε κάτι σαν έτσι:

 

 

Ανακεφαλαιώνω:

  • Α. Σημειώσεις
  • Β. Λέξεις κλειδιά
  • Γ. Σύνοψη-Περίληψη
  • Δ. Μάθημα – Ημερομηνία – Ώρα

Μερικοί μερακλήδες εκτυπώνουν μόνοι τους για τον ντοσιέ τους σελίδες προκειμένου να τις έχουν έτοιμες και περιποιημένες. Κάτι τέτοιο το κάνεις με ελάχιστο μελάνι στον εκτυπωτή σου, εφόσον θα εκτυπώσεις σε λευκές κόλλες μόνο τις διαχωριστικές γραμμές πάνω τους. Ειλικρινά το έχω δοκιμάσει και βολεύει πάρα πολύ καθώς το χέρι πηγαίνει αυτόματα και συμπληρώνει τα επιμέρους μέρη ΑΒΓΔ.

Levenger note sheet - Letter size

[via, 2]

Μερικοί άλλοι, Ιάπωνες πχ, έχουν εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά το όλο θέμα και έχουν διαθέσει στο εμπόριο έτοιμα τετράδια όπως αυτό εδώ:

Cornell notes notebook at Loft in Tokyo

[via, 3]

Eπίσης μπορείτε να δείτε και εδώ: [4]

Μερικά κολπάκια τα οποία έχω βρει χρήσιμα στη δικιά μου εφαρμογή:

  • αγοράστε ένα πάκο (500 φύλλα) Α4 από χαρτί καλής ποιότητας. Δεν έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή από το πιο φθηνό που θα βρείτε αλλά η γραφή πάνω στο καλό χαρτί έχει άλλη χάρη! Μια δοκιμή θα σας πείσει.
  • βρείτε ένα καλό στυλό. Δεν είναι ανάγκη να γράφετε με πένα των 300€ για να σας αρέσει το γράψιμο. Μπορείτε και με ένα άνω του μετρίου rollerball ή με ένα καλούτσικο στυλό Gel. Υπολογίστε γύρω στα 2€ για ένα καλό Gel στυλό.
  • να εξοικειωθείτε στο να γράφετε τις ημερομηνίες πάνω δεξιά με τη μορφή 2012–08–19 καθώς έτσι θα μπορείτε να κάνετε αμέσως ταξινόμηση στις σημειώσεις ανά χρονολογική σειρά. Ανά χρόνο, ανά μήνα, ανά ημέρα. Και εκατό σελίδες σημειώσεων να έχετε, αν έχουν πάνω αυτού του είδους τη χρονολόγηση τότε θα μπορείτε πολύ-πολύ εύκολα να τις ταξινομήσετε και να τις χωρίσετε
  • για να μη ξεχνάτε να αριθμείτε τη σελίδα (ειδικά σε μακροσκελή μαθήματα/διαλέξεις) συνήθως βάζω την ώρα και τα λεπτά δίπλα από την ημερομηνία ακριβώς της στιγμής που ξεκινούσα να γράφω τη σελίδα. Έτσι καταλήγω σε κάτι της μορφής: 2012–08–19 18–02 (19 Αυγούστου ώρα 18:02) το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βρει τη θέση του χρονολογικά ανάμεσα σε σελίδες που είναι σημαδεμένες με τα εξής πχ:

2012–05–29 14–05

2011–11–20 12–45

2012–03–04 11–14

2012–04–30 12–04

2012–04–30 13–30

Τα καλά του συστήματος Cornell είναι:

  • σε μαθαίνει να έχεις σύστημα στη μελέτη σου
  • με μια ματιά μπορείς να βρεις εύκολα το σημείο που σε ενδιαφέρει άμεσα κατά την αναζήτηση ανάμεσα στις σημειώσεις σου
  • μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κενή τελείως κόλλα Α4 . Αυτό σημαίνει ότι και να μην έχεις λευκές κόλλες μαζί σου, τότε θα μπορείς να δανειστείς από κάπου και θα μπορείς να συνεχίσεις να είσαι συνεπής στο σύστημά σου.
  • βοηθά στην επανάληψη. Φαντάσου να έχεις τις σημειώσεις σου έτσι όταν διαβάζεις για μια εργασία ή για την εξεταστική!

Επειδή σας συμπαθώ και επειδή το #spoudazw έτυχε πολύ καλής υποδοχής, αποφάσισα να σας φτιάξω ένα πρότυπο της σελίδας σε PDF προκειμένου να το εκτυπώσετε σε κόλλες Α4 (μπρος-πίσω) και να έχετε έτοιμες μερικές τέτοιες σελίδες του συστήματος Cornell. Το κατεβάζετε από εδώ:

Έχεις κάποιο άλλο κόλπο να προτείνεις για τη συγγραφή των σημειώσεών σου; Πολύ θα χαρούμε να το ακούσουμε στα σχόλια παρακάτω!